EM Eqiobiome för friska välmående hästar

Hästar har en känslig mage och tarm

Hästens mage och tarm är känsliga på grund av deras unika matsmältningssystem som är utvecklat för att bryta ned högfiberrikt grovfoder som gräs och hö. Detta innebär att matsmältningssystemet kräver en jämn och balanserad utfodring för att kunna fungera korrekt.

 

Godartade bakterier är viktigt

Hästens mage och tarm har i grunden en hög förekomst av godartade bakterier som hjälper till att bryta ned och absorbera näringen i fodret. Om denna bakteriebalans rubbas kan det orsaka hälsoproblem och mag-tarmbesvär.

En obalans i bakteriefloran kan bero på flera olika faktorer exempelvis felaktig utfodring, foderbyte, stress, sjukdomar och mediciner. Denna obalans kan i sin tur leda till hälsoproblem som diarré, förstoppning, kolik, magsår, eksem och sjukdomsdrabbade hovar.

Precis som för oss människor har många hästar idag problem med just obalans i tarmfloran och ett tillskott av goda mikroorganismer kan bidra till förbättrad allmän hälsa och stärkt immunförsvar.

 

EM – En bra start

Många upplever att sin häst mått bra av våra produkter då de tillför återbyggande och friska mikroorganismer både invändigt och utvändigt.

För att långsiktigt komma till rätta med orsaken till obalansen och förbättra din hästs hälsa är det viktigt med ett näringsrikt och högkvalitativt foder. Läs mer om hur du kan fodra hästen friskare på Eqvitals hemsida.

 

Forskning

Det sker mer och mer forskning kring hästars tarmfloran kopplat till deras hälsa. Här lyfter vi fram två artiklar som länkar till forskningsrapporterna.

Tarmfloran kan kopplas till mental hälsa – Hippson

Ger Prebiotika verkligen effekt för hästens mage – HästSverige

EquibiomeRANGE

Många hästar har problem med obalans i tarmfloran.

Ett tillskott av goda bakterier bidrar till förbättrad matsmältning och stärkt immunförsvar.

Effektiva Mikroorganismer (EM) är en sammansättning av levande mikroorganismer, svampar och jäst som förekommer naturligt i naturen men som tyvärr blivit färre pga besprutningar och kemikalieanvändning. Dessa mikroorganismer kan bidra till att hjälpa din häst att smälta maten så den får i sig alla nödvändiga näringsämnen för att hålla sig frisk. Går maten osmält ner genom tarmen finns risk för kolik och andra sjukdomar som kan vara farliga.

Genom att tillföra EM  till din hästs foder och i stallmiljön, ser du till att din häst får de bästa möjliga förutsättningarna att hålla sig frisk och stark. 

Många hästar mår bra av att få naturliga tillskott. Det finns hästar som har extra behov av tillskott och en välbalanserad stallmiljö.

 • Tävlande hästar som reser mycket
 • Äldre hästar
 • Dräktiga och lakterande ston
 • Stressade hästar
 • Ridskolehästar
 • Hästar med en historik av gaskolik och liknande

Prebiotika är fermenterbara fiber för grovtarmen och mat för de “goda” bakterierna (probiotikan). De passerar ostört genom övre delen av tarmen och matsmältningssystemet för att sedan förbrännas i grovtarmen där de gör mest nytta.

Prebiotika är lika bra för din häst som för dig. Ett par tecken som visar att din häst kan behöva extra stöttning i kosten är exempelvis:

 • Lös avföring/diarré
 • Viktnedgång
 • Återkommande kolik
 • Dåligt humör
 • Hovproblem

Genom att tillföra prebiotika till kosten kan problemen avhjälpas då din häst får i sig mer av näringen den behöver. Våra tillskott Proferm och Synvital innehåller både pre-och probiotika.

Probiotika är de hälsosamma bakterierna som lever i tarmarna hos allt levande. Genom regelbundet intag av probiotika kan immunförsvaret och den mentala hälsan boostas. Probiotika tas oftast i form av kosttillskott eller fermenterade produkter.

På grund av att vår miljö har förändrats har de “goda” mikroorganismerna minskat i antal. Detta beror bland annat på industrialisering, ändrade kostvanor, genom att vi på många sätt steriliserat vår omgivning samt en ökad användningen av antibiotika. Allt detta gör att vi inte längre får i oss nödvändig probiotika. Inte heller våra djur och hästar.

Probiotika bidrar till att stärka immunförsvaret och att mag-, hud- och hovrelaterade sjukdomar lindras. Probiotika är bra för alla hästar men kanske särskilt för:

 • Hästar som medicinerats
 • Hästar med kolikproblem
 • Stressade hästar och hästar som transporteras mycket
 • Äldre hästar
 • Hästar med hov-, hud- och pälsproblem
 • Vid maskangrepp
 • Vid foderbyten

Våra fasta fodertillskott innehåller levande aktiva mikroorganismer samt fermenterat dinkelkli (för lägre glutenhalt) eller vetekli. Dvs både pre- och probiotika. 

Under fermenteringen bildas många viktiga metaboliska produkter såsom antioxidanter, vitaminer, organiska syror och enzymer, var och en med en fördelaktig effekt.

Vårt flytande fodertillskott innehåller samma unika mikroorganismer men inte prebiotika.

 • EM hjälper till att balansera syrenivåerna i tunntarmen
 • Förhindrar att dåliga bakterier koloniserar hästens tarmvägg
 • Skyddar mot effekterna av stress
 • Bidrar till ökat immunförsvar
 • Minskar biverkningar av antibiotika och återinför en frisk bakterieflora efter avslutad kur
 • Verkar förebyggande mot magproblem och främjar en effektiv matsmältning 

Mjölksyrebakterier såsom Lactobacillus Plantarium och Lactobacillus casei.

Jästsvampen Saccharomyces cerevisiae

Vårt tips är att börja med ett av våra fodertillskott. Viktigt att du vänjer in din häst under en till två veckor. Du bör se en skillnad redan efter ett par veckor. Vid sjukdom och allvarliga problem bör du kontakta veterinär.

Equibiome Em friska hästar
EquibiomeRANGE

Positiva effekter av EM

Även om det i nuläget forskas mycket kring EM och dess positiva effekter på djur, finns det ingen specifik forskning kring just hästar.  Däremot finns många rapporter från privatpersoner som upplevt och skrivit om deras positiva erfarenheter av Effektiva Mikroorganismer och våra produkter. Hur EM har varit en viktig hjälp till en förbättrad mag- och tarmhälsa, en minskningen av kolik, ett förbättrat näringsupptag och friskare hud och hovar.

Några av fördelarna inrapporterade från användare:

Positiva effekter i form av minskad kolik, diarré och förstoppning.

EM har också visat sig öka aptiten hos hästar och bidra till att upprätthålla en hälsosam viktbalans.

 

Hästar som haft problem med klåda och sommareksem, insektsbett och så vidare, har rapporterats blivit helt bra.

Vissa användare har rapporterat att EM har hjälpt deras hästar att minska stress och oro, särskilt under tävlingar eller andra stressiga situationer.

Hovar som tidigare haft problem med strålröta, lukter, sår eller känslighet, har rapporterats blivit friska och starka

Många användare har berättat om att päls och man blivit mer välmående och glansig och sår läker fortare. 

 

Många användare ser sin häst bli gladare och piggare genom EM.

Slutligen har EM visat sig ha en positiv inverkan på hästarnas prestation och återhämtning efter träning och tävling.

Det är dock viktigt att påpeka att det inte finns någon universellt godkänd dosering eller metod för användning av EM hos hästar. Det är också viktigt att konsultera en veterinär innan man ger EM eller någon annan probiotisk produkt till sin häst.

EquibiomeRANGE