Vad är EM?

EM står för Effektiva Mikroorganismer och är en kombination av många olika typer av godartade mikroorganismer som finns naturligt i miljön, till exempel mjölksyrebakterier, jäst och fotosyntetiska bakterier. EM används för att främja en hälsosam mikrobiell miljö i jord, vatten, runt växter och för att främja hälsan hos människor och djur.

När mikroorganismer används för att fermentera organiskt material, som till exempel dinkel eller vete i våra kompletteringsfoder Proferm och Synvital, produceras det en mängd fördelaktiga ämnen:

  1. Probiotika: Berikar magen och tarmen med levande bakterier, vilket kan stärka tarmfloran, näringsupptaget och immunförsvaret.
  2. Antioxidanter: Fermenterade livsmedel är rika på antioxidanter som kan skydda kroppen mot skador orsakade av fria radikaler.
  3. Matsmältningsenzymer: Under fermenteringen produceras enzymer som hjälper till att bryta ner maten, gör den lättare att smälta och att absorbera näringsämnen.
  4. Organiska syror: Fermenterade livsmedel är rika på organiska syror som kan hjälpa till att balansera pH-nivån i kroppen och minska inflammation.
EquibiomeRANGE
Friska hästar med EM Equibiome

EM för en friskare häst och bättre miljö i stallet 

Effektiva Mikroorganismer (EM®) är en sammansättning av mer än 80 godartade mikroorganismer som förekommer fritt i naturen. När dessa tillförs till hästens miljö, ökar den naturliga balansen och mångfalden av mikroorganismer på huden, pälsen, hovarna och i stallet vilket kan ge din häst ett starkare immunförsvar och en bättre hälsa.

De viktigaste grupperna i EM® är fotosyntesbakterier, mjölksyrebakterier, jästsvampar, aktinomyceter och svampar. Eftersom EM® innehåller 100% naturliga ämnen kan produkterna användas på hästens alla kroppsdelar. De effektiva mikroorganismerna undertrycker de patogena bakterierna och säkerställer därmed en bra hälsa för hästen och en frisk miljö i stallet och ute i beteshagen.

 

Pre- och probiotika

Precis som för oss människor har många hästar idag problem med obalans i tarmfloran och ett tillskott av välgörande mikroorganismer bidrar till en förbättrad allmänhälsa och stärkt immunförsvar. Våra fermenterade fasta fodertillskott Proferm och Synvital innehåller både pre- och probiotika med mjölksyrebakterier och jäst.

Probiotika är nyttobakterier som berikar och ökar den biologiska mångfalden i tarmfloran samtidigt som de hämmar tillväxten av skadliga bakterier.

Prebiotika fungerar som mat till de goda bakterierna. För att nyttobakterierna ska må bra och kunna föröka sig behövs fiberrik mat som skapar en god miljö för dem.

Läs mer om mag och tarmhälsa HÄR

 

EquibiomeRANGE

EM-tekniken bygger på dominansprincipen och fermentering

Dominansprincipen

I mikroorganismernas värld finns det olika grupper. Det finns en liten grupp ”effektiva” mikroorganismer, en liten grupp ”skadliga” mikroorganismer och en stor grupp ”följare”.

I naturen jobbar gruppen av följare tillsammans med den grupp som dominerar på en plats.

Det är en ständig maktkamp mellan de effektiva (återställande/regenererande) och de skadliga (nedbrytande/försvagande) organismerna. ”Miljarder av följare” väntar på att se vilken av de två grupperna som vinner och blir dominant och därefter anpassar de sig och följer eller imiterar vinnaren. 

Där de effektiva mikroorganismerna får övertaget har de en välgörande effekt och ett sjukdomshämmande inflytande. Det har skapats en frisk miljö. Detta kan ske i i hästens tarm och mage, på pälsen och hovarna, i stallet och ute i hagen.

Genom att använda EM i och runt omkring din häst kan du hjälpa till att främja ökningen av Effektiva Mikroorganismer överallt.

 

Fermentering

Effekten av EM® är delvis baserad på en kombination av fermentativa mikroorganismer.

Fermentering är en bevarande teknik där ett viss råvara (vetekli & dinkel tex), i en syrefattig miljö, konserveras och förädlas med hjälp av mikroorganismer.

Kolhydraterna (sockerarter och stärkelser) i materialet omvandlas till alkohol eller syror och bildar på så sätt ett naturligt konserveringsmedel. Fermentering var mycket vanligt förr i tiden då det inte fanns kylskåp eller pastörisering.

Under fermenteringen bildas många intressanta metaboliska produkter såsom organiska syror, antioxidanter, vitaminer, enzymer och alkoholer, var och en med en fördelaktig effekt.

Mare and foal on green pasture