Q&A Equibiome

OM pre- och probiotika för hästar

Prebiotika är en typ av kostfiber som hjälper till att främja tillväxten och aktiviteten av de goda bakterierna i hästens mage och tarm. Prebiotika fungerar som mat åt de goda bakterierna i hästens tarmkanal och hjälper till att hålla balansen i mag-tarmkanalen. När de goda bakterierna får tillräckligt med mat, trivs de och kan förhindra tillväxt av skadliga bakterier.

Att ge prebiotika till din häst kan bidra till att främja en hälsosam mag-tarmkanal genom att:

  1. Öka effektiviteten i näringsupptaget:
    Prebiotika kan hjälpa till att öka effektiviteten i näringsupptaget i hästens matsmältningssystem, vilket kan hjälpa hästen att få ut mer näring från sin mat.
  2. Stärka immunsystemet:
    Prebiotika kan också hjälpa till att stärka hästens immunsystem genom att öka produktionen av kortkedjiga fettsyror i tarmen, vilket kan ha en antiinflammatorisk effekt och bidra till att öka hästens motståndskraft mot sjukdomar.
  3. Minska risk för mag-tarmbesvär:
    En hälsosam tarmflora kan minska risken för mag-tarmbesvär som kolik, diarré och förstoppning.

 

Prebiotika finns i naturliga livsmedel såsom rotfrukter, grönsaker och frukt, men det finns också tillskott av prebiotika på marknaden som är speciellt utvecklade för hästar. Det är viktigt att ge din häst prebiotika i rätt mängd och i en balanserad diet för att hjälpa till att främja en hälsosam mag-tarmkanal.

Probiotika kan vara bra för hästar i olika situationer, exempelvis:

  1. Efter antibiotikabehandling:
    Antibiotika stör den naturliga balansen av mikroorganismer i hästens tarmar. Probiotika kan hjälpa till att återställa den balansen och främja återhämtning.
  2. Vid stress och resor:
    Stressiga situationer och resor kan påverka hästens matsmältningssystem och probiotika kan hjälpa till att stärka immunförsvaret och minska risken för matsmältningsproblem.
  3. Vid foderskiften:
    När en häst byter foder eller går från bete till stall kan det orsaka obalans i tarmfloran. Probiotika kan hjälpa till att minska risken för matsmältningsproblem och diarré.
  4. Vid diarré och kolik:
    Probiotika kan bidra till att minska symtomen på diarré och kolik och främja en snabbare återhämtning.
  5. Vid obalanserat humör:
    När hästens inre hamnar i obalans förändras ofta humöret. Precis som hos oss människor.  Probiotika kan hjälpa till att återställa balansen. 
  6. Vid hov- och hudproblem:
    När hästens inre hamnar i en mikrobiell obalans förändras även balansen på huden och hovarna. Det gör att huden blir mer känslig för angrepp av svamp, eksem och sol och hovarna blir mer känsliga för sjukdomar och andra påfrestningar.  

 

Det är viktigt att komma ihåg att probiotika inte är en ersättning för medicinsk behandling och att det alltid är bäst att rådfråga din veterinär för att avgöra om probiotika är lämpligt för din häst.

Alla hästar kan ha nytta av probiotika men det finns vissa hästar och tillfällen då behovet av probiotika är större. Till exempel:

  1. Hästar som behandlats med antibiotika:
    Antibiotika stör den naturliga balansen av mikroorganismer i tarmen. Probiotika kan hjälpa till att återställa balansen.
  2. Hästar med känsligt matsmältningssystem:
    Vissa hästar har en extra känslig mage och matsmältningssystem och kan dra nytta av probiotika för att främja matsmältning och minska risken för matsmältningsproblem.
  3. Äldre hästar:
    Äldre hästar kan ha en mindre effektiv matsmältning och behöver därför hjälp att bibehålla en hälsosam tarmflora.
  4. Stressade eller resande hästar:
    Stress och resor kan påverka hästens matsmältningssystem. Probiotika kan hjälpa till att stärka immunförsvaret och minska risken för matsmältningsproblem.
  5. Hästar som genomgår större foderskiften:
    Hästar som byter foder eller går från bete till stall kan uppleva obalans i tarmfloran och kan dra nytta av probiotika för att minska risken för matsmältningsproblem och diarré.

 

Det är alltid viktigt att diskutera med din veterinär innan du ger probiotika till din häst, särskilt om din häst har några underliggande hälsoproblem eller tar medicin.

Här är några tips för att hjälpa din häst att upprätthålla en bra balans i mage och tarm:

  1. Rätt utfodring:
    Hästens matsmältningssystem är utvecklat för att bryta ned högfiberrikt grovfoder såsom hö och gräs. Det är viktigt att ge hästen tillräckligt med hö och av bra kvalitet samt att begränsa intaget av spannmålsbaserat foder och bete. Hästar bör också ha tillgång till färskt vatten hela tiden.
  2. Låt hästen beta ute så mycket som möjligt:
    Naturlig bete är bra för hästens mage och tarm och kan hjälpa till att bibehålla en balanserad tarmflora. Låt hästen beta ute så mycket som möjligt men se till att betet inte innehåller för mycket socker och stärkelse.
  3. Minska stress:
    Stress kan påverka hästens mag-tarmkanal negativt. Försök att minska stressen i hästens liv genom att ge tillräckligt med utrymme, möjlighet till social interaktion med andra hästar och undvik överträning.
  4. Tillskott av probiotika:
    Tillskott av probiotika kan hjälpa till att främja goda bakterier i hästens mage och tarm vilket kan bidra till att minska risken för mag-tarmbesvär.
  5. Regelbunden träning:
    Regelbunden träning kan hjälpa till att främja hälsosam matsmältning och förebygga problem med hästens mag-tarmkanal.
  6. Reguljära veterinärbesök:
    Det är viktigt att ha regelbundna veterinärkontroller för att upptäcka eventuella hälsoproblem tidigt. Detta kan hjälpa till att förhindra problem från att utvecklas till allvarligare tillstånd.
  7. Uppmärksamhet på symtom:
    Var uppmärksam på eventuella symtom på mag-tarmbesvär som din häst kan visa, till exempel diarré, förstoppning, viktnedgång och minskad aptit. Om du märker några tecken på problem, kontakta en veterinär så snart som möjligt.

 

Genom att ta hand om hästens diet, träning och hälsa kan du hjälpa till att upprätthålla en hälsosam balans i hästens mage och tarm.

Om din häst har diarré är det viktigt att agera snabbt för att förhindra uttorkning och andra komplikationer. Detta är några saker du kan göra för att hjälpa din häst:

  1. Se till att hästen har tillgång till tillräckligt med vatten:
    Diarré kan leda till uttorkning, så se till att din häst alltid har tillgång till färskt vatten. Du kan också överväga att ge din häst elektrolytlösning för att hjälpa till att återställa vätskebalansen i kroppen.
  2. Justera hästens kost:
    Om din häst har diarré, kan det vara lämpligt att minska mängden grovfoder och koncentrat i kosten och ge din häst små, frekventa måltider istället. Du kan också överväga att ge din häst fodertillskott som är speciellt utformade för att stödja en hälsosam mage och tarm.
  3. Överväg att ge probiotika:
    Probiotika är goda bakterier som kan hjälpa till att återställa en hälsosam tarmflora. Att ge din häst probiotika kan hjälpa till att återställa balansen i mag-tarmkanalen.
  4. Kontakta veterinär:
    Om diarrén fortsätter i mer än ett par dagar, eller om din häst visar andra symtom som feber, svaghet eller minskad aptit, är det viktigt att kontakta veterinär. Din veterinär kan ge dig råd om hur du kan hjälpa din häst och om det finns behov av medicinsk behandling.

 

Det är viktigt att komma ihåg att diarré kan vara ett tecken på en underliggande sjukdom eller tillstånd, så det är viktigt att du tar kontakt med en veterinär om din häst har diarré eller andra mag-tarmbesvär.

OM hovar

EM kan hjälpa till att återställa en hälsosam balans av mikroorganismer på hästens hovar och minska risken för hovsjukdomar. EM kan också hjälpa till att främja en hälsosam miljö för hästens hovar genom att skapa en balanserad och sund mikrobiell miljö i boxen och i hagen.

Det är viktigt att notera att EM inte är en magisk lösning för alla problem med hästens hovar och det är viktigt att ha en helhetsbild av hästens hälsa och välbefinnande.

Det är också viktigt att komma ihåg att hovsjukdomar kan orsakas av många faktorer, inklusive bristande hovvård, dålig hästskoning, obalanserad kost, och genetiska faktorer. Om din häst har problem med hovarna är det alltid bäst att rådfråga en professionell hovslagare, hovvårdare eller veterinär för en korrekt diagnos och behandlingsplan.

Ja, EM kan hjälpa till att behandla och förebygga mugg hos hästar. Mugg är en vanlig hudinfektion som orsakas av svampar och bakterier och som ofta uppstår i fuktiga och smutsiga miljöer.

EM ges i form av spray utvändigt på hoven och som fodertillskott invändigt. EM bidrar till att skapa en balanserad och hälsosam miljö för hästens hud och stärker immunförsvaret innifrån. Genom att använda EM kan man stimulera tillväxten av goda bakterier som hjälper till att konkurrera ut de skadliga mikroorganismerna som orsakar mugg.

Det är viktigt att tänka på att behandling av mugg med EM inte alltid fungerar på alla hästar eller i alla situationer. Det är också viktigt att rengöra och torka av hästens ben för att säkerställa en effektiv behandling.

Mugg är en allvarlig sjukdom som kan kräva mer än bara EM-behandling.  Om din häst har drabbats av mugg eller visar tecken på hudinfektion bör du alltid rådfråga din veterinär för en korrekt diagnos och behandlingsplan.

Det finns ett starkt samband mellan hästens hovar och deras matsmältning. Hästens matsmältningssystem är konstruerat för att bryta ner och smälta växtmaterial. När hästen äter hö och annat fiberrikt foder produceras stora mängder syror i matsmältningssystemet. Dessa syror kan orsaka en försurning av hästens kropp vilket kan leda till problem med hovarna.

Försurning kan göra hästens hovar mer mottagliga för sjukdomar som hovböld och hovsprickor. Det kan också påverka hästens metabolism negativt och göra den mer mottaglig för viktökning, insulinresistens och andra hälsoproblem.

För att främja hästens hälsa och förebygga hovproblem är det därför viktigt att ge hästen en balanserad kost som stöder en hälsosam matsmältning och pH-balans i kroppen. Det är också till hjälp att ge hästen tillskott av probiotika och prebiotika som kan stödja en hälsosam mikrobiell balans i hästens matsmältningssystem och minska risken för försurning.

OM hud och päls

Genom att tillföra EM i kosten förbättras bland annat upptagningsförmågan av näringsämnen vilket även har en positiv påverkan på hästens päls och hud. Vid användning av EM-produkter för utvärtes bruk ökar den friska mikrobiella floran på huden och patogena bakterier konkurreras ut. De friska mikroorganismerna hjälper till att minska inflammationer, irritationer, eksem, mugg och läka sår mm. Kvaliteten på pälsen blir jämnare samtidigt som den blir blankare och lenare.

Det är viktigt att notera att effekterna av EM på hästens hälsa och päls kan variera beroende på hästens individuella hälsa och behov. Det är alltid bäst att rådgöra med en veterinär innan du ger din häst något tillskott eller behandling. 

Wipe&Clean som hästschampo. När du schamponerar med Wipe & Clean återställs mikrofloran på huden och risken för sjukdomar minskar samtidigt som pälsen blir väldigt blank och len. Blanda endast ut 1% Wipe & Clean med ljummet vatten och massera in i pälsen. Det är inte nödvändigt att skölja av, tvärtom, aktiviteten hos mikroorganismerna förlängs om de får vara kvar. De kommer då fortsätta kolonisera pälsen och hämma utvecklingen av smittsamma patogener på längre sikt. (Wipe & Clean löddrar inte vilket kan kännas ovant i början.)

EM SkinCare är särskilt framtagen för behandling av mindre sår, eksem och allmänt för yttre behandling. Finns i 150ml och 1l. färdigblandade sprayflaskor. Notera att produkten är brun i färgen.

Prominent gel innehåller samma mikroorganismer som EM SkinCare men är transparant i färgen och har en geléaktig i konsistensen.  Flaskan har en längre pip som gör det lättare att komma längre ner i pälsen.

 

OM hur EM fungerar och dosering

EM, kan användas både i flytande och fast form för att främja en hälsosam mikrobiell miljö i hästens mage och tarm. Flytande EM används vanligtvis som ett tillskott som blandas i hästens vatten eller sprayas på höet, medan fast fermenterat EM ges som fodertillskott.

När det gäller var EM fungerar i hästens mage och tarm beror det på hur det används. När Nutribiome blandas med vatten och ges att dricka, kommer det fungera över hela hästens mage och tarm. Nutribiome hjälper till att balansera pH-nivån och minska inflammationen i hela matsmältningssystemet.

När det gäller Proferm och Synvital, som består av EM-fermenterat spannmål, hjälper de till att bryta ner fibrer och gör fodret mer lättsmält. Detta sker vanligtvis i hästens grovtarm där en stor del av matsmältningen av fiber sker. Fermenteringen bidrar till att skapa en hälsosam mikrobiell miljö i grovtarmen genom att främja tillväxten av godartade mikroorganismer som hjälper till att bekämpa skadliga mikrober.

Sammanfattningsvis fungerar flytande Nutribiome över hela hästens mage och tarm när det ges som ett tillskott i vatten eller foder, medan fermenterade Proferm och Synvital fungerar främst i hästens grovtarm.

Synvital och Proferm har samma dosering, ca 50g per dag för 500kg häst.

Proferm finns i 1kg och 5kg påse medan Synvital säljs i 2kg påsar.

Nutribiome finns i 2L och 5L Bag-in-Box.

Det är vanligt att ge Effektiva Mikroorganismer (EM) som en kort kur under perioder då hästen kan behöva extra stöd för att återställa en hälsosam tarmflora, till exempel efter en antibiotikabehandling, en resa eller vid förändringar i kosten eller rutinerna. Det är också vanligt att ge EM som en del av en daglig hälsorutin för att hjälpa till att upprätthålla en hälsosam tarmflora.

Hur du väljer att ge EM till din häst beror på varför du ger det och hästens individuella behov. Om du ger EM som en del av en daglig hälsorutin kan det vara lämpligt att ge det kontinuerligt. Om du ger EM som en kort kur kan du behöva ge det under en lite längre men begränsad period för att uppnå önskad effekt.

Det är alltid bäst att rådfråga en veterinär eller en kvalificerad hälsorådgivare för att bestämma den bästa strategin för att ge effektiva mikroorganismer till din häst.

Ja, det är möjligt att överdosera EM för hästar. Som med alla tillskott och behandlingar är det viktigt att följa vår rekommenderade dosering och användningsanvisningar för att undvika överdosering.

En överdosering av EM är inte farlig men kan leda till en obalans i hästens matsmältningssystem vilket kan orsaka magbesvär och diarré. Om du har några frågor eller oro kring användning av våra produkter är du välkommen att kontakta oss. Det är alltid vår rekommendation att rådfråga din veterinär för råd vid allvarlig sjukdom.

Jäst- och mjölksyrebakterier (som finns i EM) är olika typer av mikroorganismer med olika egenskaper, som båda kan överleva i hästens mag-tarmkanal på flera sätt:

  1. Tålighet mot sura miljöer: Både jäst och mjölksyrebakterier har en hög tålighet mot sura miljöer, vilket gör att de kan överleva och trivas i den sura miljön i mag-tarmkanalen.

  2. Anaeroba förhållanden: Både jäst och mjölksyrebakterier är vanligtvis anaeroba, vilket betyder att de kan överleva utan syre. Detta gör att de kan trivas i den syrefattiga miljön i mag-tarmkanalen.

  3. Förändring av tarmmiljön: EM kan ha en förmåga att förändra miljön i tarmkanalen genom att producera enzymer och andra ämnen som kan påverka pH-värdet och skapa en mer gynnsam miljö för sig själva och andra mikroorganismer.

 

OM förvaring

Våra kompletteringsfoder håller minst 1 år efter produktionsdatum. Du hittar partinummer och bäst före datum på alla våra förpackningar. Produkterna kan hålla betydligt längre om de förvaras lufttätt, i rumstemperatur och inte i direkt solljus.

När spannmål fermenteras med Effektiva Mikroorganismer (EM) i en anaerob miljö (utan syre), så produceras mjölksyra genom en process som kallas mjölksyrabakteriefermentering. Mjölksyran sänker pH-värdet i spannmålsblandningen, vilket gör att den blir sur.

Den sura lukten som kan uppfattas är en indikation på att mjölksyrabakterierna har lyckats fermentera vetet/dinkel och sänkt pH-värdet i blandningen. Detta är en naturlig process som främjar tillväxten av goda bakterier och hämmar tillväxten av skadliga bakterier.

Den sura lukten indikerar också att fermenteringen har skapat en optimal miljö för tillväxt av goda mikroorganismer som kan hjälpa till att bryta ner näringsämnen i spannmålet och göra dem mer lättillgängliga för hästen att smälta och absorbera.

När du öppnat påsarna med Synvital och Proferm är det viktigt att hålla påsen väl försluten så det inte kommer in för mycket luft i påsen. Du kan också förlänga hållbarheten genom att undvika direkt solljus. Förvara gärna påsen i en hink eller annan torr och mörk plats.

Flytande Nutribiome har en Bag-in-Box förpackning som skyddar mikroorganismerna från både luft och solljus vilket förlänger hållbarhetstiden. Produkten kan hålla mycket längre än bäst-före om den förvarats enligt rekommendation.

Produkternas hållbarhet förlängs genom att förvaras så luftfritt som möjligt och på en mörk och torr plats. Ej under 0 grader, inte varmare än 38 grader och ej i direkt solljus.

OM produktion

Hela produktserien är producerade i Holland hos EM Agriton NL och är baserat på EM-tekniken och originalpatentet som innehas av EMRO Japan. Fabriken är certifierad GMP+ och foderprodukter är registrerade och godkända inom EU.

Agriton följer noggranna protokoll och kvalitetsstyrningssystem i sin produktion som säkerställer att produkterna uppfyller höga standarder.